Koffietaart


INGREDIËNTEN:
  • 200 g bloem
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 200 g boter (in blokjes)
  • 5 eieren
  • 50 g pure chocolade (in kleine stukjes)
  • 100 g kristalsuiker
  • 35 ml versgezette espresso of sterke koffie
  • 2 eetlepels sinaasappellikeur (Gall&Gall)
BEREIDING:
  • In een kom de bloem en basterdsuiker mengen.
  • Met twee messen 125 g boter door de bloem snijden, 1 ei en 1-2 el ijskoud water toevoegen.
  • Het geheel met koele handen tot een soepel deeg kneden, of in de keukenmachine of blender de bloem, basterdsuiker, 125 g boter, 1 ei met de pulseknop tot een kruimelig deeg mengen.
  • Dan 1-2 el ijskoud water toevoegen en kort mengen.
  • Het deeg in plasticfolie verpakken en minstens 1 uur in koelkast laten rusten.
  • De oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uitrollen tot een ronde lap, 4 cm groter dan vorm.
  • De ingevette vorm met het deeg bekleden.
  • Een vel bakpapier op het deeg leggen en steunvulling (of bakparels of spliterwten) erin scheppen.
  • De deegbodem in het midden van de oven 15 min. voorbakken.
  • Het bakpapier met steunvulling verwijderen en de deegbodem nog 10 min. bakken.
  • In een steelpan de rest van de boter zachtjes smelten.
  • De pan van het vuur nemen, de chocolade in de boter laten smelten.
  • De chocoladeboter overschenken in een kom en met een garde de kristalsuiker erdoor mengen.
  • De rest van de eieren een voor een door het chocolademengsel kloppen.
  • De koffie en likeur toevoegen.
  • De taartbodem uit de oven nemen en het chocolademengsel in de vorm schenken.
  • De vorm in oven terugzetten en taart in ca. 30 min. gaarbakken.