Koffietaart
INGREDIËNTEN:
- 200 g bloem
- 100 g witte basterdsuiker
- 200 g boter (in blokjes)
- 5 eieren
- 50 g pure chocolade (in kleine stukjes)
- 100 g kristalsuiker
- 35 ml versgezette espresso of sterke koffie
- 2 eetlepels sinaasappellikeur (Gall&Gall)
- In een kom de bloem en basterdsuiker mengen.
- Met twee messen 125 g boter door de bloem snijden, 1 ei en 1-2 el ijskoud water toevoegen.
- Het geheel met koele handen tot een soepel deeg kneden, of in de keukenmachine of blender de bloem, basterdsuiker, 125 g boter, 1 ei met de pulseknop tot een kruimelig deeg mengen.
- Dan 1-2 el ijskoud water toevoegen en kort mengen.
- Het deeg in plasticfolie verpakken en minstens 1 uur in koelkast laten rusten.
- De oven voorverwarmen op 175 °C.
- Het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uitrollen tot een ronde lap, 4 cm groter dan vorm.
- De ingevette vorm met het deeg bekleden.
- Een vel bakpapier op het deeg leggen en steunvulling (of bakparels of spliterwten) erin scheppen.
- De deegbodem in het midden van de oven 15 min. voorbakken.
- Het bakpapier met steunvulling verwijderen en de deegbodem nog 10 min. bakken.
- In een steelpan de rest van de boter zachtjes smelten.
- De pan van het vuur nemen, de chocolade in de boter laten smelten.
- De chocoladeboter overschenken in een kom en met een garde de kristalsuiker erdoor mengen.
- De rest van de eieren een voor een door het chocolademengsel kloppen.
- De koffie en likeur toevoegen.
- De taartbodem uit de oven nemen en het chocolademengsel in de vorm schenken.
- De vorm in oven terugzetten en taart in ca. 30 min. gaarbakken.