Apfelstrudel

INGREDIËNTEN:
  • 200 g tarwebloem
  • 100 g ongezouten roomboter
  • 120 ml kraanwater
  • 1 mespunt zout
  • 4 jonagold appels (andere mildzoete appels ook mogelijk)
  • 100 g kristalsuiker
  • 50 g rozijnen
  • 1 el gemalen kaneel
  • 8 g vanillesuiker (zakje)
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 3 el citroensap
  • 55 g amandelschaafsel (bakje)
  • 4 beschuiten
BEREIDING:
  • Breng een pan water aan de kook.
  • Meng de helft van de bloem, helft van de boter, het lauwwarme water en zout.
  • Voeg de rest van de bloem toe en kneed met de hand soepel.
  • Schenk het kookwater uit de pan.
  • Leg het bakpapier in de pan en leg het deeg erop.
  • Dek af en laat 1½ uur rusten.
  • Verwarm de oven voor op 190 ºC
  • Halveer de appels en snijd in kwarten.
  • Verwijder de klokhuizen en snijd de parten in blokjes van 0.5 x 0.5 cm (brunoise).
  • Meng de appelstukjes met de suiker, rozijnen, kaneel, vanillesuiker, kruidnagel, het citroensap en amandelschaafsel.
  • Rol het deeg met de deegroller op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 20 x 30 cm.
  • Leg op een passend stuk bakpapier en rek het met de hand verder uit tot 50 x 70 cm, tot het deeg bijna doorzichtig is.
  • Bestrijk royaal met ¼ van de boter.
  • Verkruimel de beschuit boven het deeg.
  • Verdeel het appelmengsel over de helft en laat 4 cm aan de randen vrij.
  • Vouw de zijkanten naar binnen.
  • Rol de strudel op met behulp van het bakpapier.
  • Bestrijk met de rest van de boter.
  • Leg de strudel op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak ca. 55 min. in de oven.
  • Laat iets afkoelen.

    Lekker met vanille-ijs en poedersuiker


Populaire posts van deze blog

Stroopwafels

Koffietaart

Broodegeltjes met sesam, kaas of maanzaad